Vraag & Antwoord

Vraag & Antwoord m.b.t. tegels

Wat betekent RTT of RETT ofwel Gerectificeerd?
Dit staat voor gerectificeerd. (oftewel rettificato) Dit houdt in dat de tegels gezaagd zijn en dus rechte kanten hebben. Tegels hebben na productie vaak een ronde kant als ze uit de mal/vorm komen, deze wordt er dan afgezaagd.
Hierdoor kunnen zeer smalle voegen toegepast worden omdat er vrijwel geen maatverschil in de tegels zit. Voegadvies: niet smaller dan 2mm adviseren, de voeg (en later kit) maken het oppervlak waterdicht, door te smal te voegen komt er te weinig voegmassa diep in de voegruimte.
Door de tegenwoordige productie van slabs (grote plakkaten tegels) die worden “terruggezaagd naar kleinere formaten zijn de soorten standaard gerectificeerd”.

Wat betekent gekalibreerd?
Kalibreren wordt vaak verward met rectificeren. Kalibreren is op gelijke dikte zagen. Dit is vrijwel alleen van toepassing op natuursteenproducten.
Keramische tegels zijn altijd van gelijke dikte omdat ze uit een mal/vorm komen.
In de spreektaal bedoelt men dan een gerectificeerde tegel.
(ofwel gelijk van Kaliber)

Wat betekent Lappatta of Lappato?
Dit betekent semi glanzend/zijdeglans. Het oppervlak van de tegels is dusdanig bewerkt (gepolijst) dat deze een lichte glans krijgt. Een techniek overgenomen uit de natuursteen verwerking.

Wat betekent Nat.?
Dit betekent Naturale, dit betekent dat de bovenkant/zichtzijde onbewerkt is. Doorgaans heeft deze tegel een ruw of mat oppervlak. (vaak ook niet gerectificeerde kanten)

Wat betekent Levigato, Lucido, Lucidato of Pulido?
Dit betekent gepolijst, dit houdt in dat de tegel een hoogglans uitstraling heeft.
Het oppervlak van de tegels is dusdanig bewerkt (gepolijst) dat deze een hoogglans krijgt. Een techniek overgenomen uit de natuursteen verwerking.

Wat betekent Porcellanato of Porcellanata?
Dit is de laatste techniek van tegels bakken. Voorheen had men de normale plavuis (een laagje klei met een glazuurkleurtje zgn: bicottura) zoals we dat nu nog steeds zien in de wandtegelproductie. Bij vloertegels spreekt men ook wel over monocottura. Porcellanato wordt onder een hogere druk
geperst en onder hogere temperaturen gebakken dan bi en monocottura. Hierdoor zijn de tegels sterker en vrijwel altijd vorstbestendig.
De meeste nieuwe vloertegels worden volgens deze productiemethode geproduceerd. Er zijn meerdere soorten porcellanato tegels.

Wat betekent Smaltato of Glazed? GLA

Deze tekst treft u vaak aan in combinatie met porcellanato en betekent; geglazuurd(e) porcellanato. Door een porcellanato tegel te glazuren zijn de mogelijkheden qua kleur of design eindeloos.
Denk hierbij aan hout of betonprints, tot zelfs bloemen op het tegeloppervlak.
Simpel uitgelegd: Glazuur wordt aangebracht met een inkjet printer voor glazuur, dus dezelfde als thuis op het A4- tje, maar dan de grote variant.

Wat betekent Colorato in massa of Unglazed? UGL
Dit is een productiewijze van een porcellanato tegel welke door en door dezelfde kleur heeft (zgn. full body). Doordat de scherf dezelfde kleur heeft als de bovenzijde van de tegel zijn de mogelijkheden qua uitvoering en design wel wat beperkter dan een geglazuurde porcellanato.
De maximaal haalbare print is te vergelijken met een eenvoudige zeefdruk techniek. De term door en door betekent niet automatisch dat dit een betere kwaliteit is dan een geglazuurde porcellanato. Full body is vaker toegepast in ruimtes met veel belasting of verkeer.

Wat betekent Double Loaded?
Dit is vertaald als dubbel geladen. In dit productieproces wordt op de basislaag (porcellanato) klei een tweede laag fijn gekleurd poeder (granulaat) en klei aangebracht en daarna onder hoge druk tot een massieve tegel geperst en gebakken. Anders dan het glazuren van een tegel heeft deze tweede
(gekleurde) laag dezelfde hardheid als d e scherf van de tegel (zgn full body / door en door). Doorgaans hebben deze tegels een erg matte bovenkant. Door dit productieproces zijn deze tegels altijd gerectificeerd.

Wat betekent de R-waarde in hardheid?
De test is van toepassing op full body tegels en niet op verglaasde tegels.
De hardheid van de keramische tegels (R-waarde) wordt technisch uitgedrukt in eenheden op de schaal van (Friedrich) Mohs.)
Deze hardheidsschaal van Mohs is een schaal van 1 tot 10, die de relatieve hardheid van een mineraal aangeeft. Hardheid valt te bepalen door te zien welke stof de andere een kras kan toebrengen, Mohs selecteerde tien welbekende mineralen voor zijn schaal. De test wordt uitgevoerd op de zichtzijde van gebakken tegels. Voorbeeld: als een tegeloppervlakte bekrast wordt door (zand) kwarts (7) krijgt het oppervlak van de keramische tegel de R-waarde Mohs 6 of lager, indien dit niet zo is krijgt het oppervlak van de
gebakken tegel de R-waarde Mohs 7.
Bijvoorbeeld: 00 = talk // 07 = Kwarts // 10 = diamant
De hoogste waarde is die van diamant 10.

Wat betekent de PEI waarde?
Afkorting van Porcelain Enamel Institute. (de naam de test instantie in Noord Amerika) De slijtvastheid van het oppervlak van gebakken tegels wordt aangeven in de PEI-waarde. Deze waarde is van toepassing op "verglaasde" (porcellanato) tegels en niet op "full body" door en door tegels. Het gaat hier om de slijtweerstand en dit is geen hardheidaanduiding van een tegel.
Dit wordt getest door met een (schurende) schijf ronddraaiende bewegingen te ma ken op de zichtzijde van de tegel. Na een aantal omwentelingen wordt vastgesteld of er slijtage zichtbaar is.
Er zijn 5 slijtgroepen met het getal 1 als laagste en 5 als hoogste slijtgroep.
Het is een feit dat tegels met een witte of lichte kleur slijtvaster zijn dan tegels met een zwarte of donkere kleur. Donkere kleuren zijn vaak voorzien van meer kleurstof en donkere kleuren laten sneller slijtage zien.

Wat betekent de letter R bij antisliptegels?
De antislipwaarde of stroefheid wordt aangegeven met de letter R en een cijfer, de testen worden uitgevoerd met olie of water.
Afhankelijk van de geteste hellingsgraad krijgt de tegel zijn uiteindelijke antislipwaarde. De meest voorkomende waardes zijn R9 bij vlakke/matte tegels bij normaal gebruik en R10 bij bijvoorbeeld badkamers, keukens e.d.
R11, R12 en R13 worden vaak gebruikt bij openbare ruimtes of in de industrie. Voor zwembaden worden vaak nog aanvullende eisen gesteld. (+A of +b bijvoorbeeld, voor blootvoetse testen)

Wat betekent de pijl op de achterkant van mijn tegels, is dit een verplichte legrichting?
Nee, deze pijlen zijn een hulpmiddel voor de fabrikant voor de plaatsing van de tegelmallen/stempel in de productielijn. Het berust op puur toeval dat de print op de tegel en de pijl-stempel met elkaar overeen komen. Dit is dus geen legrichting. Als in de zichtzijde van de tegel een patroonrichting is te herkennen wordt deze vaak als legrichting gebruikt.

Tegels over tegels. Moet ik oude tegels verwijderen?
In de meeste gevallen kan je nieuwe de tegels over bestaande (oude) vloertegels en wandtegels heen plakken. Hiervoor zijn verschillende soorten lijm en voorstrijk (primer) beschikbaar. Belangrijke punt, de oude tegels moeten nog goed vast liggen en grondig ontvet worden.

Is er verschil tussen badkamertegels / douche tegels?
Alle tegels in assortiment showroom zijn ook geschikt voor in de badkamer en douche. Voor bepaalde mozaïeken in de “natte cel” zijn extra eisen aan de verwerking.

Kan ik alle tegels zomaar in een patroon verwerken?
U kunt tegels niet altijd in een vrijblijvend patroon verwerken. Het is belangrijk te weten dat kleine (toegestane) afwijkingen in de maatvoering dit niet altijd toelaten. Denk hierbij aan patronen als bijvoorbeeld visgraat en halfsteens. Het half-half (halfsteens) verwerken van tegels wordt dan ook
afgeraden (ook door de fabrikant!) om het "golven" van de wand of vloer tegen te gaan wat uiteindelijk een minder fraai resultaat geeft. Hierin adviseren we een overlap van maximaal 1/3 van de lengte van de tegel.

Zijn alle tegels geschikt voor vloerverwarming?
Alle tegels die wij aanbieden zijn geschikt voor vloerverwarming. Keramische tegels hebben namelijk de goede eigenschap om warmte op te nemen en lang vast te houden, dus vrijwel alle tegels zijn geschikt. Belangrijker is dat u de juiste tegellijm gebruikt. U dient een tegellijm te gebruiken die geschikt is om op een betonnen vloer met vloerverwarming te lijmen. Een flexibele lijm dus.
Wandverwarming kan ook, we kunnen u hierin adviseren.

Kunnen alle tegels buiten verwerkt worden?
Tegenwoordig zijn veel tegels geschikt voor buiten omdat ze vorstvrij zijn. Wij kunnen u adviseren welke hiervoor geschikt zijn. Dit is een specialistische verwerking.

Kan ik de tegels doos voor doos uitpakken en verlijmen?
Nee, U dient bij de verwerking tegels uit meerdere pakken door elkaar te verwerken. Hiermee voorkomt u eventuele vlakvorming van bepaalde tinten.

Ik wil graag vloertegels op de wand verwerken. Kan dit ?

Zo ja, welke lijm moet ik gebruiken?
Het is geen enkel probleem om vloertegels tegen de wand te verwerken. In verband met de geringe zuiging van de tegel adviseren wij een poederlijm.
Pasta droogt namelijk niet/slecht. In verband met het zwaardere gewicht van de tegel een poederlijm met hoge kleefkracht.

KEBO - de Heuning BV
Mercuriusweg 26-38
4051 CV Ochten NL